D&D online? Ook heel leuk!

Dungeons & Dragons wordt doorgaans, net als ieder ander bordspel, gespeeld aan de eettafel. Maar D&D is ook heel goed online te spelen. In deze blog lees je een overzicht van de mogelijkheden.

Roll20.net

Roll20.net

Het theater van de geest kent geen plaats

D&D draait om verbeelding. Daarmee creëer je samen met je DM en je medespelers een gezamenlijke wereld en verhaal. Dat is wat we het ‘theater van de geest’ noemen. Het theater van de geest is niet plaatsgebonden en kan dus ook prima plaatsvinden tussen mensen die via een webcam met elkaar praten. Je zult wat langzamer moeten praten, en je zult wat minder makkelijk een ander kunnen onderbreken, maar ook met Google Hangouts, Zoom of FaceTime kun je D&D prima spelen. Vooral als je daarbij gebruik maakt van een virtuele tafel.

Over een afstand bij elkaar zijn

Je hoort het de laatste tijd vaak: het zijn uitzonderlijke tijden, waarin we het gezelschap van onze vrienden en familie in levende lijve moeten missen. Door D&D online te spelen, kun je toch bij elkaar zijn. Je praat wat bij in je hangout, je start Roll20 op, en je begint met spelen. Iedereen verzorgt zijn eigen snacks en drankjes, maar verder voelt online spelen al vrij snel zeer vertrouwd. Online spelen heeft zelfs ook enkele grote voordelen. Zo is het tijdsbesparend, want je hebt geen reistijd. Daarnaast kun je met mensen te spelen die op grote afstand van je wonen en met wie een fysieke D&D-afspraak lastig is (ook tijden zonder Covid-19).

Aan het begin zal online spelen wat onwennig zijn. Je moet de techniek en software die je gebruikt leren kennen. Bovendien is het vanaf een webcam wat lastiger om in je karakter te komen. Maar, na de eerste online sessie gaan de dingen al een stuk makkelijker, en na een tijdje speel je net zo gemakkelijk als in het echt.

Virtual Tabletops maken D&D makkelijk

De laatste jaren is er een enorme groei geweest aan diensten en producten die gericht zijn op het spelen van D&D online. Hierbij kan het gaan om gedeelde spel-logboeken (bijv. Obsidian Portal), het maken van karakters en het raadplegen van regels (DnDBeyond), en zelfs het nabootsen van een tafel waarop met kaarten, miniaturen en dobbelstenen kan worden gespeeld. Roll20 is daarvan de meest bekende (een beginaccount is gratis), maar je hebt ook Astral Tabletop, Fantasy Grounds en d20Pro. Welke virtual table je ook kiest, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het mogelijk maken de setting van een speeltafel na te bootsen, én dat ze bepaalde elementen van het spel ook eenvoudiger maken, zoals het berekenen van uitkomsten van dobbelsteenworpen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om afbeeldingen te delen, miniaturen op kaarten te plaatsen, én om muziek en geluidseffecten af te spelen. Als je slim gebruik maakt van een VTT, vervangt het niet alleen ‘offline’ spelen, maar verrijkt het ook de D&D-ervaring.

Vorige
Vorige

D&D in het Nederlands (deel 1): namen